Vjenčanje kod matičara

Vjenčanje kod matičara

Postupak vjenčanja kod matičara

Vjenčanje kod matičara je jedan od najčešćih načina sklapanja braka u Hrvatskoj. Postupak je relativno jednostavan i brz te se često odabire zbog praktičnosti i jednostavnosti. Prije samog vjenčanja, potrebno je dogovoriti termin kod nadležnog matičara u općini ili gradu u kojem planirate vjenčanje.

Na dan vjenčanja, par se mora pojaviti u matičnom uredu u pratnji svjedoka.

Svjedoci mogu biti bilo tko, osim roditelja budućih supružnika ili braće i sestara. Matičar će zatražiti od svih prisutnih da se identificiraju i potpišu izjavu o svjedočenju. Nakon toga, matičar će pročitati zakonske odredbe o braku te će tražiti od budućih supružnika da izjave da se žele vjenčati.

Nakon što se izjave daju, matičar će pročitati tekst vjenčanja te će parovi izmijeniti prstenje i dati jedno drugome zavjete.

Na kraju, matičar će podnijeti zahtjev za izdavanje vjenčanog lista koji će biti dostupan nakon 15 dana.

Vjenčanje kod matičara je brzo i jednostavno, a parovi mogu birati između različitih mjesta vjenčanja, uključujući matične urede, ali i druge lokacije koje su dostupne za vjenčanja. Također, troškovi su znatno niži od svadbenih obreda u crkvi ili drugim vjenčanjima, što je velika prednost za mnoge buduće supružnike.

Međutim, kod vjenčanja kod matičara nema religioznog obreda ili posebnog duhovnog značenja, što nekim parovima može nedostajati. Postoji još jedan način vjenčanja koji je manje formalan i svečaniji od vjenčanja kod matičara, pa neki parovi preferiraju taj drugačiji način sklapanja braka.

Ukratko, postupak vjenčanja kod matičara je jednostavan i praktičan način sklapanja braka, uz niže troškove i mogućnost izbora mjesta vjenčanja. Međutim, nedostatak religioznog obreda i formalnijeg pristupa može nekim parovima nedostajati.

Potrebna dokumentacija za vjenčanje kod matičara

Prije nego što se parovi odluče na vjenčanje kod matičara, potrebno je prikupiti određenu dokumentaciju kako bi postupak bio moguć i valjan. Potrebna dokumentacija ovisi o statusu i situaciji budućih supružnika, a sve informacije se mogu dobiti u nadležnom matičnom uredu.

U slučaju da se parovi žele vjenčati prvi put, potrebno je prikupiti rodni list, odnosno izvadak iz matične knjige rođenih. Rodni list ne smije biti stariji od 6 mjeseci i može se dobiti u matičnom uredu mjesta rođenja. Također, potrebno je dostaviti osobne iskaznice budućih supružnika i svjedoka.

Ako je jedan ili oba buduća supružnika već bilo u braku, potrebno je dostaviti izvod iz matične knjige vjenčanja i izvod iz matične knjige razvoda ili izvod iz matične knjige smrti supružnika.

Ako su budući supružnici strani državljani, potrebno je dostaviti potvrdu o slobodnom bračnom stanju iz matičnog ureda iz zemlje porijekla. Također, potrebno je dostaviti prijevod svih dokumenata na hrvatski jezik od ovlaštenog sudskog tumača.

U slučaju da je jedan od budućih supružnika maloljetan, potrebno je priložiti suglasnost roditelja ili skrbnika za sklapanje braka.

Važno je napomenuti da su ovo samo općeniti uvjeti i da se dokumentacija može razlikovati ovisno o situaciji. Stoga, prije nego što se parovi odluče na vjenčanje kod matičara, potrebno je savjetovati se s nadležnim matičnim uredom i provjeriti točan popis potrebne dokumentacije.

Sklopljenje braka putem matičara pruža jednostavan i brz način, no treba imati na umu da je potrebna određena dokumentacija za valjanost cijelog procesa. Stoga, prikupljanje potrebne dokumentacije treba biti prioritet kako bi sve teklo glatko i bez problema.

Prednosti i nedostaci vjenčanja kod matičara

Vjenčanje kod matičara ima svoje prednosti i nedostatke. Jedna od prednosti je praktičnost i jednostavnost procesa, koji ne zahtijeva veliku pripremu i organizaciju. Također, vjenčanje kod matičara je znatno jeftinije od svadbenih ceremonija u crkvi ili drugim mjestima, što je prednost za mnoge parove koji žele uštedjeti novac.

Primarna prednost vjenčanja kod matičara je mogućnost odabira željene lokacije vjenčanja, što parovima omogućuje da izaberu mjesto koje najbolje odgovara njihovim željama i ukusu. Također, civilno vjenčanje pruža brzo i jednostavno rješenje za parove koji žele izbjeći dugotrajne pripreme i organizaciju.

Međutim, jedan od nedostataka vjenčanja kod matičara je nedostatak religioznog obreda i formalne atmosfere koju nude crkveni obredi. Osim toga, vjenčanje koje se obavlja kod službenika matičnog ureda može biti manje intimno i svečanije od ostalih oblika vjenčanja.

Jedan od nedostataka je to što nije uvijek moguće sklopiti brak kod matičara u svim gradovima i općinama, što bi moglo zahtijevati putovanje u drugi grad za parove koji se žele vjenčati. Isto tako, velika gužva u matičnom uredu može dovesti do čekanja i gubitka vremena.

Jedna od najvećih prednosti vjenčanja kod matičara je njegova pravna valjanost, koja se priznaje u cijeloj Hrvatskoj. Zbog toga, supružnici koji se odluče na civilni oblik vjenčanja mogu biti uvjereni da je njihov brak zakonski važeći i priznat od strane države.

U konačnici, odluka o tome hoće li se parovi vjenčati kod matičara ovisi o njihovim osobnim preferencijama i prioritetima. Dok se jedni preferiraju otići u crkvu, drugi će birati vjenčanje kod matičara zbog praktičnosti i financijskih ušteda. Važno je da svaki par odabere onaj način vjenčanja koji će im najbolje odgovarati i koji će biti u skladu s njihovim željama i potrebama.

Provjerite ponudu za vjenčanja

Rasvjeta za vjenčanja

Rasvjeta za vjenčanja

Rasvjeta za vjenčanja ima iznimno važnu ulogu u stvaranju atmosfere na ovom posebnom danu. Postoji nekoliko vrsta rasvjete koje se mogu koristiti, a svaka od njih ima svoje prednosti i mane.

Jedna o

Novexlight

Novexlight

Svadba je jedan od najvažnijih dana u životu svake osobe, a da bi taj dan bio savršen, potrebno je imati i savršenu rasvjetu. Upravo zato, Novexlight rasvjeta je idealan izbor za vašu svadbu.

Studio FM

Studio FM

Kada organizirate svoje vjenčanje, želite da bude savršeno u svakom pogledu. To uključuje i dekoraciju i ambijent vašeg prostora. Studio FM rasvjeta za svadbe može vam pomoći u tome da vaš prostor …

Smart Event

Smart Event

U prošlosti, rasvjeta je bila nešto što se nije posebno uzimalo u obzir prilikom planiranja vjenčanja. Međutim, s modernim tehnologijama i brzim napretkom u svijetu rasvjete, danas se mnogi parovi …